GRAD VODNJAN-DIGNANO

Grad Vodnjan-Dignano nalazi se na jugozapadu Istre, udaljen 11,7 km od Pule, na 135 metara nadmorske visine.

Mnogi misle da povijest Vodnjana počinje s Rimljanima, no najstariji tragovi sežu još u brončano doba, ili otprilike 1800 godina prije Krista. To je razdoblje kada u Istri postoje naselja smještena na vrhu brežuljaka pod nazivom gradine – castellieri, čije nas impozantne obrambene zidine i ulazi i danas zadivljuju. Godine 1331. Vodnjanci su donijeli odluku da se odcijepe od Pule i "svojom se voljom predaju Veneciji". Bio je to politički, gospodarski i administrativno mudar i dalekosežan potez. Veza s prekomorskom metropolom ubrzo se pozitivno odrazila na ukupan napredak. Vodnjanu su tepali: "Castello florido e popolatissimo di tutta Istria", što je značilo da je gospodarski najrazvijeniji i najnapučeniji kaštel u Istri. Dok se iz drugih gradskih središta bježalo od rata, gladi, bolesti i smrti, Vodnjan je bio utočište prognanicima i bjeguncima, spasonosni otok u uzburkanom i opasnom istarskom moru. Više od bilo kojega južno-istarskog mjesta, Vodnjan je bio vitalno središte napredne proizvodnje, čije je agilno stanovništvo znalo spojiti prirodne plodove koji tu uspijevaju s tehničkim inovacijama. Uzgoj maslina i proizvodnja maslinova ulja stoljećima su bili ne samo izvor gospodarskog napretka, nego i svojevrstan simbol vrhunskog umijeća koje se i danas prepoznaje u svijetu. Gusti nasadi maslina dio su povijesti Vodnjana već više od dva tisućljeća.

Grad je u povijesnoj jezgri sačuvao svoj srednjovjekovni izgled, s vežama i uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama u gotičko-venecijanskom, renesansnom i baroknom stilu, s pročeljima od obrađenoga kamena, te brojnim crkvama.

U crkvi sv. Blaža, s najvišim tornjem u Istri, nalaze se mumije svetaca, čija su tijela zbog svoje očuvanosti znanstveni fenomen ili u najmanju ruku čudo. Tijela nisu bila balzamirana ni hermetički zatvorena te znanstvenici teško mogu objasniti ovaj fenomen.

Bumbarima se nazivalo talijansko stanovništvo Vodnjana, a po njima i najvažnija fešta u gradu – Bumbarska fešta. Danas se tako, posve opravdano, mogu nazivati i svi oni Vodnjanci koji generacijama prenose svoje istarsko-romansko i istarsko-venecijansko narječje, bogat folklor, nakit, tradicionalne pjesme, plesove i svečanosti...


Opće informacije:

Grad Vodnjan-Dignano

Adresa: Trgovačka ul. 2, 52215 Vodnjan

Tel: 052/511-522

Fax 052/511-326

e-mail: info@vodnjan.hr

Web: www.vodnjan.hr