Ostali projekti

Naslovnica / Projekti FLAG-a / Ostali projekti

Malin in Medulin Fest

FLAG Istarska batana je u ranu jesen 2017.g. na novoobnovljenoj medulinskoj rivi pored Malina organizirao dvodnevnu manifestaciju posvećenu oživljavanju ribarske tradicije i povećanju svijesti o važnosti mora i njegovog očuvanja. 

Prvi dan manifestacije, ponedjeljak 9.10.2017.g., bio je posvećen djeci predškolske i školske dobi koja su nakon odlično osmišljene predstave u izvedbi udruge Istra Inspirit imala prilike pobliže upoznati i žive morske organizme uz biologa Nevena Ivešu. Osim zanimljivosti o morskim mačkama, ražama i škarpinama, djeca su imala prilike čuti i važne informacije o očuvanju mora te se okušati u vezivanju ribarskih čvorova. Nakon upoznavanja sa morskim organizmima, djeca su zajedno sa svojim roditeljima i biologom Nevenom Ivešom pustila sve ribe natrag u svoje stanište – more. Unatoč prohladnim večernjim satima djeca su i nakon zanimljivog morskog programa ostala kod Malina i izrađivala umjetničke slike pod vodstvom udruge MedulinArt. Program je trajao do 20:00 sati i razveselio prije svega one najmlađe, ali i njihove pratnje.

U utorak 10.10.2017.g. održao se drugi dan manifestacije sa početkom u 18.00 sati. Kako je ova večer bila kulinarske tematike, program je započeo gastro sučeljavanjem tradicionalne i moderne kuhinje u izvedbi g. Damira Draguna iz restorana Candis-2, Davida Skoka iz restorana Batelina te tima iz Hook and Cook-a Medulin. Glavna namirnica sučeljavanja bila je škombra, a posjetitelji su ju mogli probati u varijanti s roštilja, mariniranu i kuhanu te u sklopu fishburgera. Unatoč pokušajima određivanja 'pobjednika', posjetitelji nisu mogli odlučiti koje im se jelo više svidjelo te možemo zaključiti kako kvaliteta jela ne ovisi o starosti recepta već o kvaliteti i svježini namirnice te vještini kuhara i načinu pripreme. Kako bi gastro sučeljavanje bilo još zanimljivije pobrinula se ekipa iz udruge Istra Inspirit koja je ponajviše oduševljavala najmlađe posjetitelje koji su sa divljenjem i strahopoštovanjem promatrali diva na štulama. Kako je sunce odlazilo, u sumrak je lokacija ispred Malina sama po sebi postala savršena bina za poznati istarski duo – Irenu i Maura Giorgi koji su prisutne oduševili inspirativnim odabirom pjesmama i jednakom takvom izvedbom. Nakon Irene i Maura, binu je preuzela grupa Sakramenski iz Medulina čiji najmlađi članovi još idu u školu. Unatoč mladosti, posjetitelje su oduševili glazbom i vokalom te na najbolji mogući način zaključili zadnju večer druženja ispred našeg Malina.

Projekt je proveden uz financijsku potporu Općine Medulin.

Obnova i rekonstrukcija tradicionalne brodice u svrhu očuvanja pomorske baštine i tradicije Istarske županije

S ciljem očuvanja pomorske baštine i tradicije na području Istarske županije, FLAG Istarska batana je tijekom 2018.g. proveo projekt obnove i rekonstrukcije tradicionalne brodice guc koja je u vlasništvu člana udruge, g. Roberta Cukona. Sredstvima natječaja Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije za financiranje projekata udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine i tradicije na području Istarske županije te Općine Medulin uspješno su postignuti svi zadani ciljevi projekta te je u konačnici u potpunosti obnovljena paluba broda te su rekonstruirani kormilo, jarbol, lantine i jedro. 

Osim radova na obnovi i rekonstrukciji brodice, odrađene su raznovrsne promotivne medijske i web aktivnosti dok su za potrebe promocije i vidljivosti donatora projekta izrađene dvije promotivne zastavice koje su postavljene na samu brodicu. Službeno predstavljanje projekta održano je u sklopu manifestacije 'Od mora do stola' u subotu 6.10.2018.g., a za čije je potrebe osmišljen glumački skeč u izvedbi udruge Istra Inspirit i vlasnika brodice, g. Roberta Cukona.

S ciljem postizanja održivosti projekta te daljnjeg podizanja svijesti kod građana Istarske županije, ali i šire javnosti o postojanju i potrebi očuvanja pomorske baštine u Istarskoj županiji, dodatnim se Sporazumom između FLAG-a Istarska batana i g. Roberta Cukona, osigurala dvogodišnja suradnja s ciljem izlaganja rekonstruirane tradicionalne brodice na minimalno 3 manifestacije u organizaciji LAGUR-a te ostalim tematskim manifestacijama s područja LAGUR-a.

Važno je naglasiti kako je projekt rekonstrukcije od iznimnog kulturnog i tradicijskog značaja za Općinu Medulin i FLAG Istarska batana obzirom da guc kao predmet ulaganja predstavlja jedini sačuvani primjerak tradicionalne brodice ovog tipa izrađene u obiteljskom brodogradilištu obitelji Lorencin u Medulinu 50-ih godina 20. stoljeća.

Podrška institucionalnom i organizacijskom razvoju LAGUR-a „Istarska batana“

Tijekom 2018.g. FLAG Istarska batana je uz pomoć sredstava Istarske županije proveo projekt usmjeren institucionalnom i organizacijskom razvoju udruge kroz edukaciju zaposlenika u sljedećim područjima:

  1. Priprema natječajne dokumentacije (izrada pravilnika, javnog poziva i popratnih obrazaca),
  2. Proces provedbe natječaja (promocija natječaja; zaprimanje prijava; administrativna provjera pristiglih prijava; izrada kriterija za kvalitativnu procjenu pristiglih prijava; organizacija, edukacija i koordinacija Povjerenstva za odabir projekata; obavještavanje prijavitelja o rezultatima i provjera dodatne dokumentacije; ugovaranje; izvještavanje i terenska kontrola; prava i obveze prijavitelja i dr.).

Aktivnosti su imale za cilj sprječavanje eventualnih budućih operativnih problema prilikom provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu koja predstavlja temeljni dokument rada samog FLAG-a te je usmjerena na rješavanje sljedećih problema ribarskog sektora identificiranih u zajednici: ograničena ribolovna infrastruktura i neadekvatni lučki objekti, stara i nedovoljno opremljena plovila, niska razina gospodarske održivosti za ribare, limitirana ponuda ribljih proizvoda i njihovih prerađevina, slaba zastupljenost proizvoda velike dodatne vrijednosti, niska potrošnja ribljih proizvoda, nedovoljna brendiranost ribljih proizvoda, nestabilnost u prihodima ribarskih zajednica, nerazvijeni i cjenovno nedostupni kanali distribucije, zastarjela tehnologija, alati i ribarska oprema, rast troškova i cijena energenata, nedovoljna zainteresiranost mladih za sektor ribarstva, iseljavanje mlađe i radno sposobne populacije s područja FLAG-a u veće gradove te niska zainteresiranost mladih za usvajanje znanja i bavljenje ribarskim djelatnostima.

Za potrebe provedbe navedene edukacije, FLAG Istarska batana je angažirao stručnjake iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz čijih su redova edukaciju aktivno provodile Maja Marić i Lara Baranašić.

Tradicionalna brodica moga kraja
(prvi suvenir Općine Marčana)

Na temelju identificirane potrebe na području Općine Marčana za razvojem vlastitog autohtonog suvenira, a s ciljem promocije i valorizacije lokalne pomorske tradicije, baštine, kulture i običaja, ali i međusektorskog umrežavanja, tijekom 2019.g. proveden je partnerski projekt udruge FLAG Istarska batana i Dječjeg vrtića ˝Vrtuljak Marčana˝ pod nazivom „Tradicionalna brodica moga kraja (prvi suvenir Općine Marčana)“. 

Projekt je bio zamišljen kao nastavak projekta 'Obnova i rekonstrukcija tradicionalne brodice u svrhu očuvanja pomorske baštine i tradicije Istarske županije' koji je udruga provela tijekom 2018.g. sredstvima Istarske županije i Općine Medulin. Tom je prilikom u potpunosti obnovljena i rekonstruirana brodica člana udruge, g. Roberta Cukona, a koja je sredinom prošlog stoljeća izrađena u nekadašnjem brodogradilištu obitelji Lorencin u Medulinu, te danas predstavlja posljednji ploveći primjerak guca proizašlog iz tog lokalnog brodogradilišta. Obzirom da je projekt imao brojne multiplikativne učinke, te je među ostalim potaknuo umrežavanje ljubitelja tradicionalnih brodica na području Medulina, udruga je odlučila nastaviti u smjeru promicanja tradicionalne brodogradnje i lokalne pomorske baštine.

Inspiriran prethodnim projektom, projekt „Tradicionalna brodica moga kraja (prvi suvenir Općine Marčana)“ proveden je u drugoj polovici 2019.g. kroz pretežito edukativne aktivnosti usmjerene djeci vrtićke dobi Općine Marčana i to o pomorskoj baštini, tradiciji, kulturi i običajima, ali i društvenom poduzetništvu. 

Djeca Dječjeg vrtića Vrtuljak su pritom imala priliku posjetiti obnovljeni guc g. Roberta Cukona u Pomeru, a nakon čega su uz pomoć poznatog istarskog umjetnika, g. Henrya Marića, izradila prototip prvog suvenira Općine Marčana kao novog turističkog proizvoda, a koji svojim izgledom valorizira lokalnu pomorsku baštinu te ima oblik tradicionalne brodice guc. 

Osim prototipa suvenira, jedan je od rezultata projekta bila i izrada Edukativno-informativne knjižice koja predstavlja presjek svih aktivnosti projekta uz poseban edukativni dio o samom gucu kao tipičnoj brodici jugoistočne obale Istre.

Rezultati projekta predstavljeni su 18. prosinca 2019.g. u sklopu Kuće Djeda Mraza u sportskoj dvorani u Marčani, a kojom su prigodom uručeni prvi primjerci suvenira načelniku Općine Marčana, g. Predragu Plišku.

Važno je naglasiti kako je projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina, a kao važnu dodatnu vrijednost projekta potrebno je istaknuti brigu za očuvanjem okoliša što se posebno očitovalo u odabiru radnih i potrošnih materijala koje su djeca koristila tijekom različitih faza  izrade suvenira, ali i promotivnim materijalima koji su izrađeni na FSC recikliranom papiru te uz korištenje ekološki prihvatljivih boja.

PLASTIC SCHOLASTIC: towards better education and innovation on environmental sustainability

FLAG Istarska batana je tijekom 2021.g. i 2022.g., zajedno sa udrugom ZONA i aMORE Festival, JU Natura Histrica i  3DEVO B.V., sudjelovao u provedbi projekta Gimnazije Pula pod nazivom PLASTIC SCHOLASTIC: towards better education and innovation on environmental sustainability. 

Cilj projekta bio je potaknuti srednjoškolce i mlade na su-ostvarivanje održivije i odgovornije budućnosti, sudjelovanjem u konkretnom projektnom zadatku koji se odnosi na problem plastičnog otpada. Ideja se temeljila na kontekstu onečišćenja plastičnim otpadom i problemu korištenja jednokratne plastike koja ugrožava ekosustave, zagađuje obale i zemljišta te ugrožava biološku raznolikost, ali i zdravlje. Projekt je sudionicima omogućio stjecanje znanja potrebnih za stvaranje novih društveno odgovornih ideja i proizvoda: od razumijevanja problema do stvaranja ideja i prototipova te testiranja i finalizacije proizvoda. U radu korišteni su strojevi za recikliranje plastike zajedno s 3D printanjem i tehnologijom oblikovanja s vlastitim proizvedenim recikliranim filamentom, a proizvodi su predstavljeni lokalnoj zajednici organiziranjem događanja i izložbi, ali i široj publici snimanjem dokumentarnog filma i objavljujući svoj napredak na društvenim mrežama. Zajedno sa studentima i stručnjacima iz područja zaštite prirode, cilj je bio saznati više o problemu plastičnog otpada, a zatim ponovno promišljati i reciklirati plastični otpad kako bismo dizajnirali i proizveli funkcionalne i višekratne proizvode za svakodnevni život, ali i proizvode koji se koriste u različitim gospodarstvima kao što su ribarstvo i akvakultura.

Za potrebe provedbe projekta „PLASTIC SCHOLASTIC: towards better education and innovation on environmental sustainability“ djelatnice FLAG-a su tijekom listopada izradile prijedlog programa studijskog posjeta FLAG-u Istarska batana sa sljedećim ciljevima:

  1. Upoznati učenike Gimnazije Pula, polaznike ECO LAB-a, s radom Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Istarska batana“ u području zaštite morskog okoliša.

  2. Upoznati učenike Gimnazije Pula, polaznike ECO LAB-a, s utjecajem plastičnog otpada u moru na ribarstvo i povezane djelatnosti.

  3. Prezentirati primjer dobre prakse predstavnika gospodarskog sektora ribarstva u nastojanjima dobivanja oznake o ribljem proizvodu koji potječe iz održivog ribarstva.

Projekt je financiran sredstvima Central European Initiative (CEI) putem natječaja “Active Young Citizens for Sustainable Development in CEI and AII areas”.