OPĆINA SVETVINČENAT

Općina Svetvinčenat nalazi se u južnom dijelu središnje Istre, ukupne površine od 79,74 km2, 2.202 stanovnika 2011. g. te gustoćom od 27,6 stanovnika/km2.

Svetvinčenat se može pohvaliti mnogim stvarima, no ono što ga posebno izdvaja od ostalih istarskih naselja jest to da jednakopravno koristi tri imena: Svetvinčenat, Savičenta i San Vicenti. Polazište u imenu je zaštitnik grada, hispanski mučenik sv. Vicencije i istoimena opatija oko koje se razvio grad. Počeci se najčešće vežu uz benediktince iz Ravenne, čija se jedna zajednica u 6. stoljeću naselila na tom prostoru bogatom drvom.

Gradom dominiraju vizure kaštela, crkava i zvonika. Gotovo cijelom sjevernom stranom gradskog trga proteže se kameni kaštel Morosini-Grimani, simbol grada. Iako je nekoliko puta bio spaljen i godinama bio zapušten, kaštel je sada obnovljen i posjetiteljima nudi ne samo razgledavanje nego i zabavne sadržaje, kao što su escape igre, a tu su i sprave za mučenje, kao i replike viteških odijela i katapulta. Na tri ugla smjestile su se tri kule, a na četvrtom – palača. Na južnom dijelu gradskog trga nalazi se gradska loža s otvorenim trijemom i arkadama. Trg, pučkog naziva – placa, sačuvao je autentičan renesansni izgled, a obilježavaju ga skladne arhitektonske proporcije i jednostavnost. U samom gradu postoji čak pet dobro očuvanih crkava.

Svetvinčenat ima i svoje legende, a jedna od njih je i ona o vještici Mari koja je bila jedna od posljednjih žrtava torture nad vješticama u 17. stoljeću. U Kući vještice Mare – a iza tog neobičnog naziva krije se centar za posjetitelje posvećen raznolikoj kulturnoj baštini – možete se okušati u virtualnom streličarstvu, testirati svoje viteške vještine, sudjelovati u potrazi za izgubljenom opremom nepoznatoga konjanika, kao i upoznati se s legendom o nepoznatom konjaniku koji je 1713. godine pobijedio na viteškom turniru. U Svetvinčentu počinje i završava poučna staza, duga 35 kilometara, na kojoj se sudionici susreću s logičkim zagonetkama smještenim u dvorištima lokalnih OPG-ova.

Zbog relativno veće udaljenosti od mora i onog tipičnog ljetnog odmora, maštoviti ljudi u ovom gradu osmislili su mnoštvo netipičnih događanja, pa tako možete uživati u Srednjovjekovnom festivalu, Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, Srednjovjekovnim noćima, Danima lavande, Festivalu sira i biranju "naj-koze", i sve to u proljetnim i ljetnim mjesecima.


Opće informacije:

Općina Svetvinčenat

Adresa: Svetvinčenat 47, 52342 Svetvinčenat

Tel: 052/560-016

Fax 052/560-005

e-mail: info@svetvincenat.hr

Web: www.svetvincenat.hr