GRAD ROVINJ-ROVIGNO

Rovinj je prelijep gradić na zapadnoj obali Istre, duge, bogate i burne povijesti.

Ovaj stari grad na zapadnoj obali Istre ima muzej jedinstven u svijetu, muzej posvećen batani – ribarskoj brodici koja je simbol lokalne zajednice, muzej koji je svrstan među dvadeset najinventivnijih u Europi. Batana je svjedok baštine, vrijednost izrasla iz tradicije. Njezinih pet i pol metara drvene duše ne boji se isploviti u susret otvorenomu moru, baš kao ni grad Rovinj, koji već godinama hrabro pomiče granice u turističkoj ponudi i tako nerijetko biva proglašen perjanicom hrvatskoga i, naravno, istarskog turizma. Rovinj je pun romantike, pa stoga nije čudno započeti priču upravo ovom romantičnom barkom. Dvorci i ljetnikovci na otočićima rovinjskog arhipelaga pripovijedaju povijesne priče. Na otoku Sv. Andrija, u ranom srednjem vijeku, izgrađen je benediktinski samostan koji je nakon mnogih teških sudbina koje su ga zadesile kroz povijest napokon dočekao i onu lijepu, kad ga je obitelj Huetterott, kupivši otok 1891., preuredila u obiteljski ljetnikovac i opremila ga umjetninama, a perivoje i parkove mnogobrojnim biljkama iz cijelog svijeta. Danas je otok luksuzna oaza mira za hotelske goste. Susjedni otok Sveta Katarina, na kojem se nalazi hotel u čiju je izgradnju integriran i dio ostataka starog dvorca koji je kao ljetnikovac izgradio grof Ignaz Milewski u 19. stoljeću, danas pripada gradu i čini se kao da je Rovinj dobio čarobno zrcalo, jer se upravo otamo pruža najljepši pogled na čarobne vizure grada.

S visokim crkvenim tornjem, na grad budno motri Sveta Eufemija. Barokna građevina venecijanskog stila, najveći i najznačajniji gradski spomenik, ime je dobila po djevojci koju su zarobili Dioklecijanovi vojnici i koju su usmrtili lavovi, a predaja kaže da je za vrijeme velikog nevremena u zoru 13. srpnja 800. godine do obale pred Rovinjem doplutao mramorni sarkofag s njezinim tijelom. To se čudo danas obilježava kao najveća gradska svetkovina.

Biti u Rovinju a ne proći uličicom zvanom Grisia znači da sebi niste priuštili malo hodočašće kroz galerije na otvorenom, koje nude svoju umjetnost i ljubaznost na jedan nesvakidašnji način.

Rovinj je grad u kojem na gradskim terasama za ljetnih večeri gore svijeće i treperavim svjetlom pojačavaju osjećaj bezvremenskog prostora na istarskom poluotoku. Iz njega se ne odlazi samo s divljenjem. Iz Rovinja odlazite kao njegov obožavatelj!


Opće informacije:

Grad Rovinj-Rovigno

Adresa: Trg Matteotti 2, 52210 Rovinj-Rovigno

Tel: 052/805-200

Web: www.rovinj-rovigno.hr