OPĆINA MEDULIN

Općina Medulin priobalna je općina smještena na samom jugu istarskog poluotoka, površine 29.35km2, s oko 6.500 stanovnika u osam naselja smještenih uglavnom duž obale.

Stanovnici Medulina već gotovo 120 godina itekako promišljaju o tome kako svoj grad učiniti što ljepšim i atraktivnijim, a da se negdje usput ne izgubi kvaliteta življenja. Tako je još 1909. godine utemeljeno Društvo za proljepšavanje Medulina. U to je vrijeme dobrovoljnim radom mještana pošumljen i poluotok Kašteja, koji danas ima status park-šume. Čak je i čuveni Paul Kupelwieser, zaslužan što su Brijuni stekli svjetsku slavu, odlučio kupiti dio medulinskog priobalja zajedno sa spomenutim poluotokom i promovirati turizam.

Ako boraveći na medulinskoj rivijeri niste stigli posjetiti Brijune, detaljno obiđite arheološki lokalitet Vižula. Tamo se nalaze ostaci impresivne rimske vile koja je građena u nekoliko terasa i potpuno orijentirana prema moru. Medulin ima i jednu od najzanimljivijih crkava u Istri. Župna crkva sv. Agneze, djevice i mučenice, nema jedan zvonik (kao što je običaj u Istri), nego dva tornja koja se, budući da je crkva na uzvisini, uočavaju daleko na pučini, kako bi putniku namjerniku pokazala put u sigurnu luku, jednu od najsigurnijih u južnoj Istri. Na medulinskoj rivijeri nalaze se neke od najljepših plaža na Jadranu, a među takve svakako se ubrajaju i one na rtu Kamenjaku, koje je i najpoznatiji svjetski turistički vodič "Lonely planet" uvrstio na popis najljepših na svijetu. Rt Kamenjak, nedaleko od Premanture, zaštićeni je prirodni rezervat s tridesetak kilometara obale i kristalno čistog mora.

Medulin ima raskošno razvedenu obalu i posebno se ponosi svojim šljunčanim, stjenovitim i pješčanim plažama, od kojih je najpoznatija plaža Bijeca. S druge strane, medulinski arhipelag sastoji se od desetak otočića koji pružaju priliku da usred ljetne vreve pobjegnete u meditativnu samoću. A s obzirom na bogatu ribolovnu tradiciju, gastronomska ponuda u gradu Medulinu je iznimna.

Ljeto pripada Adria Summer Festu, a kruna događanja je Medulinska noć, koja se tradicionalno održava posljednje nedjelje u srpnju. Osim Medulina, još je mjesta u okolici koja će gosta zadiviti i navesti ga da se ponovno vrati. Uz spomenutu Premanturu, tu su i Banjole, gdje se nalaze ponajbolji riblji restorani na medulinskoj rivijeri, zatim Pješčana uvala, koja se, osim lijepim plažama, može pohvaliti i crkvom sv. Nikole sa zanimljivim modernim vizurama, potom Pomer, koji je omiljena destinacija za kampiranje, kao i Vinkuran, oduvijek poznat po kamenu. U novije doba Vinkuran je svoj kamenolom Cave Romane iskoristio za pozornicu, sa savršenom akustikom za ljetne glazbene svečanosti, ispunjene posebnom energijom i atmosferom.


Opće informacije:

Općina Medulin

Adresa: Centar 223, 52203 Medulin

Tel: 052/385-650

Fax: 052/385-660

e-mail: opcina@medulin.hr

Web: www.medulin.hr