OPĆINA MARČANA

Marčana, općina na jugoistoku istarskog poluotoka idealna je destinacija za sve koji traže drukčiji oblik odmora, daleko od ljetne vreve i prenapučenih turističkih središta. Njezinih 36 kilometara obale najmanje je urbanizirana obalna zona u Istri, s kristalno bistrim morem i raskošnim zelenilom u zaleđu. Marčana se u pisanim izvorima prvi put spominje 1243. godine, u aktu prisege Pule na vjernost Mlečanima. Trobrodna crkva sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća, koja dominira središtem mjesta, i srednjovjekovna crkva Antuna Padovanskog svjedoče o prošlosti koja nije uvijek bila laka. Marčana je pripojena Veneciji u 14. stoljeću, a idućih nekoliko stoljeća ratovi i bolesti poharali su grad. Tek u 16. stoljeću Marčana i okolica se značajnije naseljavaju, i to izbjeglicama iz Grčke i Dalmacije. Teško se živjelo od poljoprivrede, obrta i vađenja kamena. Sudbina joj je namijenila mnoge gospodare koji su s manje ili više osjećaja upravljali sredinom kojoj je priroda podarila sasvim posebnu ljepotu.

Legende govore o postojanju drevne Faverije, nestaloga grada Histra od kojeg se i danas mogu vidjeti moćne zidine, stare nekoliko tisuća godina, upravo na području Mutvorana. Stara, tiha mjesta, poput Raklja, svjedoče o nadaleko poznatoj izradi istarske lončarije, a u ljetnim mjesecima oživi Rakljansko kulturno ljeto, prepuno gastronomije i folklora. Tradicionalna je to pučka fešta, kao i ona u Orbanićima nazvana Trka na tovari, koja slavi ta divna stvorenja koja simboliziraju težak rad, ali i rad s puno radosti, smijeha i pozitivne energije.

U lipnju Marčana ima svoju Petrovu, a u kolovozu se mjestašce Krnica diči svojom Rokovom. Dakako i to su pučke svečanosti koje domaćine zbližavaju, a njihove goste razgaljuju.

Morska obala koja pripada općini Marčana strmo uranja u duboko more, no to ne znači da se skriva od znatiželjnika. Naprotiv, one uporne nagrađuje nezaboravnim prizorima koje nerijetko otkrivaju u osami, bez znatiželjnih i površnih pogleda onih koji se nisu spremni pomučiti za jednu nezaboravnu ljetnu uspomenu.


Opće informacije:

Općina Marčana

Adresa: Marčana 158, 52206 Marčana

Tel: 052/571-058, 052/571-098

Fax: 052/571-075

e-mail: marcana@marcana.hr

Web: www.marcana.hr