OPĆINA LIŽNJAN-LISIGNANO

Općina Ližnjan-Lisignano smještena je na krajnjem jugoistoku Istarskog poluotoka. Kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća površinu od 69,87 četvornih kilometara, a ližnjanska obala broji čak 28 kilometara te obuhvaća brojne uvale.

Ližnjan je bio važno naselje u bizantsko doba, o čemu svjedoče i ostaci jedne bizantske crkvice. U rimsko doba, upravo je područje oko Ližnjana bilo ključno za nadzor između uvale Budava, gdje je bila glavna luka Histra, i premanturskog rta, oko kojeg je prolazio cjelokupan promet sjevernog Jadrana. Ližnjan se smjestio na jugozapadu istarskog poluotoka, gdje plodna polja uranjaju u morsko plavetnilo. Zanimljivo je da su prvi stanovnici Ližnjana došli na ove prostore s područja Sinja, Poljica i Imotskog. Njegova je povijest zanimljiva, no često samozatajna. Treba ga željeti upoznati, a tada njegove uličice i njegovo more pričaju priče. Pred vama izranjaju ostaci rimskih vila, komadići amfora iz starih potopljenih brodova koji se još nalaze u podmorju, stari svjetionici što i danas treperavim svjetlom brinu o morskim putnicima, drevne crkvice i skromne mediteranske kućice gusto zbijene u središtu mjesta.

Na poluotoku Marleri i obližnjem pjeskovitom otočiću Levanu, sasvim neometano i spokojno obitava i prelijeće prekrasna ptica – žuta pčelarica, endemska i zaštićena vrsta. Prostranstvima Marlere možete se šetati, možete zaroniti u kristalne morske dubine, a možete i u organizaciji centra za jahačke sportove progalopirati ovom "pitomom divljinom".

Istra tu ne može biti toplija i iskrenija. Tiho je to i mirno mjesto koje svojim gostima nudi pravi odmor, ali ponešto nudi i onima koji ga žele aktivno doživjeti. Tu su stoga nadaleko poznata Ližnjanska noć u kolovozu, s proljeća Klupska gara, tradicionalno natjecanje u podvodnom ribolovu, Ribarska noć & Brodet cup, Sajam tradicijskih obrta Istra mix i dr.

Neotkriven dragulj je i otočić Levan sa prekrasnom pješčanom plažom i dva ugostiteljska objekta, idealno mjesto za one željne avanture i drugačijeg morskog iskustva.


Opće informacije:

Općina Ližnjan-Lisignano

Adresa: Krasa 7, 52204 Ližnjan

Tel: 052/578-082

Fax: 052/578-002

e-mail: opcinaliznjan@liznjan.hr

Web: www.liznjan.hr