OPĆINA KANFANAR

Okružen beskrajnim dolinama, maslinicima i vinogradima, na nadmorskoj visini od 275 metara, desetak kilometara udaljen od mora, Kanfanar je idealno mjesto za one koji traže tajnovitu, samozatajnu i intimniju Istru. U njezinu jugozapadnom dijelu, oduvijek je bio na čvorištu mnogobrojnih putova. Najstarije poznato spominjanje Kanfanara potječe iz 1096. godine. Počeo se pretvarati u naselje kada se u njega počelo doseljavati stanovništvo Dvigrada, dotučeno ratovima i kugom. Austrijska vladavina i izgradnja željezničke pruge mnogo su značile za procvat ovoga gradića. Gotovo je nemoguće govoriti o Kanfanaru a da se ne naglasi presudna uloga Dvigrada, kako u prošlosti, tako i danas, kada je to postala važna i lijepa turistička destinacija.

U Istri postoje brojne ruševine kula, kaštela i gradina, ali samo je jedan Dvigrad. On nije srušen vojnom silom ni ognjem, nego je bio napušten i prepušten umiranju, a nekoć je bio pun života i ljepote. Naziv Dvigrad zapravo sugerira kako su to nekad bila dva grada (Moncastel i Parentini).

Posljednjeg vikenda u srpnju tradicionalno se održava Jakovlja, najveća fešta Kanfanara. Kako bi upozorili da je Istra na putu da izgubi jedan od svojih simbola, grandioznog boškarina, Kanfanarci su osmislili smotru volova, na kojoj biraju onog najljepšeg, najtežeg, najvećeg i najposlušnijeg. Ponosni vlasnici tako predstavljaju i sebe i svoj odnos prepun pažnje prema tim ljepotanima, teškima i više od jedne tone. Nakon proglašenja pobjednika slijedi zabava do duboko u noć. Posebna gastronomska predstava koja prati ovu feštu je i Fužijada, jer su upravo fuži, istarska tjestenina, idealan pratitelj slasnog umaka od mesa boškarina.

U blizini je i Limska draga koja Kanfanar spaja s Limskim zaljevom, a na vrhu Lima otkriva se nezaboravan pogled na gotovo 10 kilometara zaljeva okruženog liticama.


Opće informacije:

Općina Kanfanar

Adresa: Trg Marka Zelka 6, 52352 Kanfanar

Tel: 052/825-003

Fax: 052/825.044

e-mail: opcina@kanfanar.hr

Web: www.kanfanar.hr