OPĆINA FAŽANA

Fažana je smještena na jugozapadnoj obali istarskog poluotoka i ima vjerojatno jedan od najljepših pogleda, onaj na otoke Brijunskog arhipelaga. Prvi spomen njezina rimskog imena Phasiana datira iz 64. godine. Od 6. pa sve do 12. stoljeća Fažana se najvećim dijelom nalazila u sastavu feuda sv. Apolinara, a povremeno u vlasništvu nekih plemenitaških obitelji. U vrijeme habsburške vladavine, koja je trajala sto godina, Fažana je kao naselje potpuno mijenjala svoj izgled. Od malog ribarskog naselja postala je poželjno i privlačno mjesto za život. Blizina glavne ratne luke Austro-Ugarskog Carstva pogodovala je naseljavanju trgovaca, kamenoklesara, kalafata, ribara, mornara, obrtnika... Tada i Brijuni postaju atraktivna svjetska turistička destinacija, a Fažana glavna luka koja to smaragdno otočje povezuje s kopnom. Zanimljivo je i da se nekoliko desetaka obitelji iz Komiže nakon bitke kod Visa (1866.) doselilo u Fažanu i dalo svoj pečat izgledu grada. Pazinskim odlukama, Fažana je 1943. godine, nakon razdoblja talijanske uprave, pripojena Hrvatskoj.

Župna crkva sv. Kuzme i Damjana, koja se nalazi na trgu u blizini obale i mora, izgrađena je na samo jednom metru nadmorske visine, što je čini jedinstvenom u svijetu. Jednobrodna kamena građevina dominira rivom u vizualnom smislu, no ono što će pobuditi osjećaj gladi svakako je miris svježe sardele koji se širi gotovo svim fažanskim uličicama. Postoji i "Cesta sardela", kojom se s lakoćom prolazi pješice, a pred očima se samo nižu prizori maštovito pripremljenih delicija od te skromne, no iznimno zdrave plave ribe. Inspirirala je ona vrijedne turističke radnike, pa tako postoji i natjecanje u soljenju sardela, škola soljenja, mala ribarska akademija, „Fešta od sardela“ u kolovozu, prezentacije starih ribarskih alata i druge manifestacije, među kojima se posebno ističe festival svjetla i noć uličnih svirača pod nazivom "Zvizde, sviće i ferali“ te "Rapsodija u plavom" - čarolija kojom se s krajem ljeta batane i more pretvaraju u jedinstvenu galeriju mobilnih instalacija, uz nježne zvuke bluesa, evergreena i country glazbe.

Duž cijele obale Fažane uređene su plaže i šetnica s brojnim sportskim i gastro sadržajima, dok u zaleđu među maslinicima i borovim šumama vijuga bike staza i priča priče o suhozidima i kažunima.


Opće informacije:

Općina Fažana

Adresa: 43. Istarske divizije 8, 52212 Fažana

Tel: 052/382-107

Fax: 052/382-104

e-mail: opcina-fazana@pu.t-com.hr

Web: www.fazana.hr