OPĆINA BARBAN

Općina Barban osnovana je početkom 1993.g. i od tada djeluje samostalno kao jedinica lokalne samouprave. Smještena na visoravni na jugoistoku istarskog poluotoka, zauzima površinu od 94,1 km2 s oko 2.800 stanovnika, a osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka.

Mjesto je to bogate, no i vrlo nemirne povijesti. Nakon što je pretrpjelo razne ratove i borbe Mlečana, došlo je pod vlast obitelji Loredan, koja ga je kupila za pet i pol tisuća mletačkih dukata. Velike zidine štitile su povlašteno plemstvo, bogate obitelji, liječnike, kapelane i svećenike. Poznata mletačka obitelj zadržala ga je u vlasništvu čak 334 godine, sve do 1869., i najzaslužnija je za prelijepe znamenitosti i dobro očuvana arhitektonska zdanja iz razdoblja baroka i gotike koje i danas možete vidjeti u Barbanu. Bogata kulturna baština uključuje četiri crkve, ostatke gradskih zidina (ulazna velika i mala vrata), gradsku kulu s naglašeno širokim zidovima, gradsku ložu na starom trgu, kao i biser grada – palaču Loredan.

No, Trka na prstenac, što se održava samo jednom godišnje, trećeg vikenda u kolovozu, Barbanu je osigurala slavu te dugu turističku budućnost. Šarm i ljepota te posebne konjičke igre otkriveni su još 1696. godine, kada je slavodobitnik trke bio Ottavio Quellis. Nakon 1703. godine gubi se pisani trag o tom konjičkom natjecanju, no Barban je prepoznao pravi biser svoje baštine i 1976. godine obnovio Trku na prstenac. Osim što je predstavlja način očuvanja tradicije i kulture, trka je i atrakcija koja objedinjuje konjaništvo i sportski duh. Barbanski "vitezovi" moraju u tri trke i u manje od 12 sekundi svladati stazu dugu 150 metara i pogoditi prstenac kopljem. Pogodak "u sridu" nosi velika tri punta, odnosno tri boda. Na jednoj duhovnoj razini, vitezovi Trke na prstenac su oličenje onoga što se često, negdje na životnom putu, zanemari i na što se zaboravi, a to su viteški kodeks, poštenje, hrabrost i odvažnost.


Opće informacije:

Općina Barban

Adresa: Barban 69, 52207 Barban

Tel: 052/567-635

Fax: 052/567-606

e-mail: opcina-barban@pu.t-com.hr

Web: www.barban.hr