OPĆINA BALE-VALLE

Jedinstveno mjesto u Istri, na njezinu zapadnom priobalju, smjestilo se na brežuljku imenom Mon Perin. Povijesni dokumenti, ostaci rimskih zgrada i brončani novčići svjedoče o tome da su Bale imale ulogu rimske utvrde koja je s vremenom prerasla u gradić utvrđen bedemima pod akvilejskim plemstvom. Kamenom popločane uske ulice, iznad kojih se dižu stara zdanja spojena voltama, riznica su priča, mitova i legendi. Kaštel Bembo, blistava palača nazvana po obitelji koja je u njoj stalno nastanjena od 1750. godine, ujedno je i najveća atrakcija Bala i središte zbivanja društvenog života. Plemićka mletačka obitelj u njoj je nekada održavala društvena događanja za odabrane, a danas, među ostalim, u njoj možete razgledati i najljepše venecijanske kostime iz fundusa obitelji. 

Nazivaju ga i gradom leptira jer na njegovu području živi oko 400 vrsta leptira, a njegovim nebom leti 180 vrsta ptica. U Multimedijalnom centru (MMC) nalazi se zanimljiva paleontološka izložba. Bale se mogu pohvaliti i jednom od najčišćih obala u Istri, a u zaljevu Porto Colone otkriveno je jedno od najvećih staništa dinosaura u Europi, koji su živjeli prije 130 milijuna godina. Neke kosti pripadaju do sada nepoznatim vrstama dinosaura. Ljetovanje u Balama podrazumijeva i otkrivanje devet kilometara obale blagoslovljene mnoštvom skrivenih plaža i uvalica. 

Bale, poput nekog romantičnog teatra, pružaju dom i kulisu umjetničkim dušama, posebice u ljetnim mjesecima. Tada umjetnost i kamen pričaju svoje priče. Kulturna događanja, kao što je Castrum Vallis (međunarodna izložba slika akademskih i samoukih umjetnika), isprepleću se s gastronomskim svečanostima na kojima se kreativnost i tradicija nadopunjuju. Tu je i Baljanska noć, tradicionalna fešta prepuna folklora, kada domaćini svojim gostima, prve subote u kolovozu, daruju svoje srce i ono najbolje od sebe. Bale su glazba za oči i uši i odišu posebnom atmosferom, posebno kada se pretvaraju u europsku jazz-pozornicu za vrijeme Last Minute Open Jazz Festivala. Tri lijepa dana pružit će vam i Outdoor Festival, kao i The spring of Mon Perin i The summer of Mon Perin sa svojim popratnim sajamskim dijelom, koji predstavlja aromatična bilja, medne delicije, čarobni istarski pršut ili maslinova ulja.


Opće informacije:

Općina Bale,

Adresa: Trg Tomaso Bembo 1, 52211 Bale

Tel: 052/824-303,

Fax: 052/824-045, 

e-mail: opcina.bale@pu.t-com.hr

Web: www.opcina.bale-valle.hr