Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

U 2019.g. udruga LAGUR Istarska batana provela projekt 'Tradicionalna brodica moga kraja (prvi suvenir Općine Marčana)'

13.01.2020

 

Na temelju identificirane potrebe na području Općine Marčana za razvojem vlastitog autohtonog suvenira, a s ciljem promocije i valorizacije lokalne pomorske tradicije, baštine, kulture i običaja, ali i međusektorskog umrežavanja, tijekom 2019.g. proveden je partnerski projekt udruge LAGUR Istarska batana i Dječjeg vrtića ˝Vrtuljak Marčana˝ pod nazivom „Tradicionalna brodica moga kraja (prvi suvenir Općine Marčana)“.

 

Projekt je bio zamišljen kao nastavak projekta 'Obnova i rekonstrukcija tradicionalne brodice u svrhu očuvanja pomorske baštine i tradicije Istarske županije' koji je udruga provela tijekom 2018.g. sredstvima Istarske županije i Općine Medulin. Tom je prilikom u potpunosti obnovljena i rekonstruirana brodica člana udruge, g. Roberta Cukona, a koja je sredinom prošlog stoljeća izrađena u nekadašnjem brodogradilištu obitelji Lorencin u Medulinu, te danas predstavlja posljednji ploveći primjerak guca proizašlog iz tog lokalnog brodogradilišta. Obzirom da je projekt imao mnogobrojne multiplikativne učinke, te je među ostalim potaknuo osnivanje udruge ljubitelja tradicionalnih brodica na području Medulina, udruga je odlučila nastaviti u smjeru promicanja tradicionalne brodogradnje i lokalne pomorske baštine.

 

Inspiriran prethodnim projektom, projekt „Tradicionalna brodica moga kraja (prvi suvenir Općine Marčana)“ proveden je u drugoj polovici 2019.g. kroz pretežito edukativne aktivnosti usmjerene djeci vrtićke dobi Općine Marčana i to o pomorskoj baštini, tradiciji, kulturi i običajima, ali i društvenom poduzetništvu.

 

Djeca Dječjeg vrtića Vrtuljak su pritom imala priliku posjetiti obnovljeni guc g. Roberta Cukona u Pomeru, a nakon čega su uz pomoć poznatog istarskog umjetnika, g. Henrya Marića, izradila prototip prvog suvenira Općine Marčana kao novog turističkog proizvoda, a koji svojim izgledom valorizira lokalnu pomorsku baštinu te ima oblik tradicionalne brodice guc.

 

Osim prototipa suvenira, jedan je od rezultata projekta bila i izrada Edukativno-informativne knjižice koja predstavlja presjek svih aktivnosti projekta uz poseban edukativni dio o samom gucu kao tipičnoj brodici jugoistočne obale Istre.

 

Rezultati projekta predstavljeni su 18. prosinca 2019.g. u sklopu Kuće Djeda Mraza u sportskoj dvorani u Marčani, a kojom su prigodom uručeni prvi primjerci suvenira načelniku Općine Marčana, g. Predragu Plišku.

 

Važno je naglasiti kako je projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina, a kao važnu dodatnu vrijednost projekta potrebno je istaknuti brigu za očuvanjem okoliša što se posebno očitovalo u odabiru radnih i potrošnih materijala koje su djeca koristila tijekom različitih faza  izrade suvenira, ali i promotivnim materijalima koji su izrađeni na FSC recikliranom papiru te uz korištenje ekološki prihvatljivih boja.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload