Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

25. Forum pomorske baštine Mediterana održan 6.-9. lipnja 2019.g. u Betini na otoku Murteru

11.06.2019

 

LAGUR „Istarska batana sudjelovao je na 25. Forumu pomorske baštine Mediterana u organizaciji Udruženja pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM) organiziranom sa svrhom umrežavanja, valorizacije i očuvanja pomorskog kulturnog naslijeđa, baštinskih luka, festivala i događanja. Forum je trajao od 6. do 9. lipnja 2019. godine i održavao se u Betini na otoku Murteru, a domaćin istog bio je Muzej betinske drvene brodogradnje Betine.

 

U petak, 7. lipnja 2019. g., nakon pozdravnog govora gđe. Kate Šikić Čubrić, ravnateljice Muzeja betinske drvene brodogradnje, Marie Paole Profumo, predsjednice AMMM-a, Davida Morgana, predsjednika europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH, te predstavnika vlasti, slijede paneli na kojima su se obrađivale teme koje se odnose na zaštitu i očuvanje baštinskih luka i  popularizaciju tradicijskih sadržaja u priobalnim područjima kroz organizaciju različitih aktivnosti, regata na jedra ili vesla, degustacija ili uprizorenja narodnih običaja. Sudionici foruma govorili su o važnosti umrežavanja srodnih organizacija koje djeluju na polju očuvanja pomorske baštine te kako prebroditi izazove i probleme s kojima se susreću u radu. Svi izlagači istaknuli su svoje prednosti na polju očuvanja maritimne kulture i načine na koje to rade. Forumu se pridružila i posada školskog guleta Oloferne „IL MUSEO NAVIGANTE“ iz Italije koji je ciljano uređen u svrhu edukacije učenika i mladih o vještinama na moru, poštivanju okoliša i održivosti, a za ovu prigodu izložili su i ploveću izložbu na mulu Muzeja na otvorenom. Nakon predavanja izlagača iz cijele Europe LAGUR „Istarska batana“ sudjelovao je i u posjetu tradicionalnom brodogradilištu „Škver Marin“ u Betini, a u večernjem dijelu programa članovi KUD ZORA na ribarskome mulu poslužuju tradicionalna betinska jela, te slijedi i glazbeni program u izvedbi Olivera Jakovčeva, Mateta Skračića i Nebojše Lakića.

 

U subotu, 8. lipnja 2019.g., nastavljaju se paneli izlagača na kojima smo imali mogućnost vidjeti primjere pojedinih država koje skrbe i subvencioniraju svoju tradicijsku brodogradnju, posjedovanje tradicijskih plovila, njihovo korištenje u privredne svrhe i potiču prenošenje znanja o brodogradnji i pomorskim vještinama. U suradnji s udrugama Latinsko idro iz Murtera i Betinska gajeta 1740 iz Betine, za sudionike i goste konferencije bila je organizirana i regata na latinsko idro na kojoj smo imali priliku prisustvovati na tradicionalnoj gajeti Vada Godulica kormilara Krešimira Papeše.

 

Nakon regate slijedi svečana ceremonija otvaranja Muzeja na otvorenom Muzeja betinske drvene brodogradnje kojem je osobno nazočila i okupljenima se obratila prigodnim govorom i ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, koja je potom u pratnji ravnateljice Muzeja betinske drvene brodogradnje i načelnika Općine Tisno razgledala postav muzeja izvan zidova – drvene brodove u mjesnoj lučici i stalni postav unutar muzejske zgrade. Gđa. Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje objašnjava prisutnim posjetiteljima svečanog otvorenja kako su ovim jedinstvenim projektom na najbolji mogući način in situ sačuvani i prezentirani najljepši brodovi betinske drvene brodogradnje. Osim što će dobiti na važnosti na kulturološkoj razini, brodovi predstavljaju identitet lokalne zajednice i prostor u kojem su nastali. Svaki brod svojom formom prezentira područje u kojem je nastao, more kojim plovi, svrhu za koju je građen i tko ga koristi. Program svečanog otvaranja vanjskog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje upotpunio je i nastup Kulturno – umjetničkog društva Moreška iz Korčule koji su izveli tradicionalnu vitešku igru – Morešku, te domaćini, KUD Zora iz Betine  izvedbom betinskih pjesama i tradicionalnih plesova.

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload