Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

Studijski posjet predstavnika i članova GALP-a „Costa da Morte“ Istri i LAGUR-u „Istarska batana“

11.10.2018

 

Prvog tjedna u listopadu Istru je posjetio španjolski Grupo de Acción Local do Sector Pesqueiro (GALP) 'Costa da Morte' čiji su predstavnici i članovi pristigli u studijski posjet Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu (LAGUR) 'Istarska batana'. Devet predstavnika lokalnih vlasti, zaposlenika GALP-a, kulturnog sektora te sektora ribarstva i akvakulture iz regije Galicija u trodnevnom je posjetu Istri imalo prilike pobliže upoznati primjere dobre prakse južnog dijela istarskog poluotoka.

 

Prvog dana posjeta, 4. listopada 2018.g. španjolski su predstavnici službeno primljeni u uredu domaćina – LAGUR-a 'Istarska batana' gdje je pozdravni govor održala voditeljica LAGUR-a, Katia Ereš. Voditeljica je pritom goste upoznala sa radom ureda LAGUR-a te predstavila trenutnu situaciju sektora ribarstva i LAGUR-a u Hrvatskoj. Nakon posjeta uredu LAGUR-a, španjolski su gosti svečano primljeni u prostorima Općine Medulin gdje ih je, obzirom na službenu odsutnost načelnika i predsjednika LAGUR-a 'Istarska batana', g. Gorana Buića, dočekao zamjenik načelnika, g. Damir Demarin. U popodnevnim satima, španjolska je grupa posjetila uzgajalište ribe u Budavi gdje je službeno dočekana od strane voditelja, g. Krešimira Grzunova. G. Grzunov ukratko je predstavio rad Cromarisa kao najveće hrvatske tvrtke za preradu ribe te uputio grupu na katamaran uz pomoć kojeg je odrađen obilazak kaveza za uzgoj ribe. Prvi dan posjeta španjolske grupe završio je posjetom Gradu Rovinju kao jednom od deset JLS-a osnivača LAGUR-a 'Istarska batana', u kojem su goste u Ekomuzeju Batana dočekali zamjenik gradonačelnika, g. Marino Budicin, savjetnik za gospodarstvo i europske fondove, g. Robert Lešić te tajnik udruge Kuća o batani, g. Fabio Cherin. Domaćini su predstavnike španjolskog GALP-a upoznali sa vlastitim primjerima dobre prakse u spoju ribarstva i turizma te ih naposljetku ugostili u Spaciju Matika, tradicionalnoj rovinjskoj konobi do koje su prigodno doplovili batanama, uz glazbu i zalazak sunca. Tijekom posjeta Rovinju, svoj umjetnički nakit i modne dodatke izrađene od ribarskih nusproizvoda predstavila je i gđa. Nina Radić koja je prigodno po jedan primjerak svog nakita poklonila španjolskim predstavnicama.

 

Drugi dan posjeta, 5. listopada 2018.g. španjolski su predstavnici imali priliku pobliže upoznati povijest Općine Medulin koja povezuje južnu Istru sa regijom Galicija i svjetski poznatim vjerskim putovanjem, El Caminom. Uz stručno vodstvo g. Andreja Badera, mag.hist., osmišljen je posjet medulinskoj Crkvi Marije Božje od Zdravlja iz IX.st. u kojoj se nalazi freska iz XIV.st. koja prikazuje put medulinskih pelegrina u Španjolsku. Fascinirani povijesnom spoznajom, španjolski su gosti odlučili detaljnije istražiti poveznicu Medulina i Galicije što predstavlja mogućnost za razradu zajedničkih projekata u budućnosti. Osim vjerske povijesne poveznice, g. Bader upoznao je španjolske goste sa još jednom sličnosti dviju regija – mlinovima. Naime, i regija Galicija je poznata po mlinovima koji su pretežito radili na principu plime i oseke, dok su medulinski i drugi istarski mlinovi bili pokretani uz pomoć vjetra. Nakon uvodnog govora, grupa je imala priliku vidjeti i nedavno rekonstruirani Malin na vitar koji se nalazi na medulinskoj rivi. S iste lokacije, točno u podne isplovio je brod za potrebe svečanog predstavljanja LAGUR-ove kuharice 'Od mora do stola'. Tijekom trosatnog izleta medulinskim arhipelagom, španjolski su gosti imali prilike uživati u prirodnim ljepotama istarskog mora i priobalja, upoznati članove i prijatelje LAGUR-a 'Istarska batana' te kušati specijalitete uhodane ekipe Hook&Cook koja je za posjetitelje priredila cooking show. Prilikom povratka na kopno, gostima su svoj rad predstavili članovi LAGUR-a 'Istarska batana', ribari i poduzetnici koji su diversificirali vlastitu ribarsku djelatnost ka ugostiteljstvu i turizmu, Siniša Pavlović i Siniša Milutinović.

 

Posljednji dan, u subotu 6. listopada 2018.g., španjolskim je predstavnicima predstavljena društvena inovacija Općine Bale. Za tu priliku, u veličanstvenoj palači Bembo dočekani su od strane načelnika, g. Edija Pastrovicchia te direktora TZ-a Općine bale, g. Sandija Drandića. Nakon pozdravnog govora, gostima je održana jednosatna prezentacija strateških turističkih projekata te inovativnog upravljačkog pristupa Općine Bale koji predstavlja jedan od najzanimljivijih pristupa društveno odgovornog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Posjet Općini Bale bio je posljednji terenski posjet španjolske grupe koja je popodnevne i večernje subotnje sate provela u ulozi počasnih gošća LAGUR-ove manifestacije 'Od mora do stola'. Na samoj manifestaciji, španjolski su gosti mogli kušati razna svježa riblja jela lokalnih ugostitelja te u večernjim satima doživjeti nastup jednog od najpopularnijih hrvatskih glazbenih sastava – Tomislava Bralića i Klape Intrade. Nadalje, tijekom manifestacije, španjolske je predstavnike službeno pozdravio i Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, g. Ezio Pinzan.

 

Važno je naglasiti kako je posjet španjolskog GALP-a 'Costa da Morte' nastavak suradnje sa LAGUR-om 'Istarska batana' čiji su predstavnici i članovi posjetili regiju Galicija krajem 2017.g. Prilikom navedenog studijskog posjeta uočene su značajne sličnosti u turističkom razvoju obiju regija temeljenom na valorizaciji sektora ribarstva te se nastavkom suradnje namjerava ostvariti temelj za buduću razradu zajedničkih projekata.

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload