Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

Europska unija na korak do zabrane jednokratne plastike

30.05.2018

Ovih dana aktualna je vijest o prijedlogu nove europske direktive o plastici za jednokratnu uporabu u korist smanjenja plastičnog otpada i onečišćenja mora. Naime, obzirom na sve veću količinu štetnog plastičnog otpada u oceanima i morima, Europska komisija tim je putem predložila nova pravila na razini EU-a usmjerena na deset plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji čine najveći dio otpada na europskim obalama i u morima te na izgubljen i odbačen ribolovni alat. Kako stoji u službenom priopćenju Europske komisije, navedeno će se postići zabranom jednokratnih proizvoda u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, dok će u slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative, naglasak biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnoj razini, zahtjeva koji se odnose na dizajn i označavanje te uvođenja obveza za proizvođače povezanih s gospodarenjem otpadom i čišćenjem otpada.

 

 

Novim pravilima uvodi se sljedeće:

 

  • zabrana proizvodnje plastičnih štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki, štapića za miješanje pića i držača za balone. Svi će se ti proizvodi ubuduće morati proizvoditi od održivijih materijala. Jednokratni spremnici za napitke u kojima se koristi plastika bit će dopušteni na tržištu samo ako imaju čepove i poklopce koji se ne skidaju.

  • smanjenje uporabe plastičnih spremnika za hranu i čaša za napitke. O državama članicama ovisit će na koji način će navedeno postići: donošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja, ponudom alternativnih proizvoda na prodajnim mjestima ili zabranom dijeljenja jednokratnih plastičnih proizvoda bez naplate.

  • obveza sudjelovanja proizvođača u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja te mjerama za jačanje osviještenosti u vezi s korištenjem spremnika za hranu, ambalažnih vrećica i omota (npr. za čips i bombone), spremnika i čaša za napitke, duhanskih proizvoda s filtrima (npr. opušaka), vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih vrećica. Industrija će dobiti i poticaje za razvoj manje onečišćujućih alternativa za te proizvode.

  • države članice morat će do 2025. organizirati prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice putem programa povratne naknade.

  • obveza uvođenja jasne i standardizirane oznake u kojima se navodi kako proizvod treba odložiti u otpad, kakav negativan utjecaj proizvod ima na okoliš i postoji li u proizvodu plastika na određenim proizvodima. Navedeno će se odnositi na higijenske uloške, vlažne maramice i balone.

  • države članice morat će osvijestiti potrošače o negativnom učinku bacanja jednokratne plastike i ribolovnog alata te o dostupnim sustavima ponovne uporabe i mogućnostima gospodarenja otpadom za sve navedene proizvode.

 

Kada je riječ o ribolovnom alatu, koji čini 27% ukupnog otpada na obali, Komisija postojeći okvir politika namjerava dopuniti programima odgovornosti proizvođača ribolovnog alata koji sadrži plastiku. Proizvođači plastičnog ribolovnog alata morat će snositi troškove preuzimanja otpada iz lučkih uređaja za prihvat te njegova prijevoza i obrade. Snosit će i troškove mjera za jačanje osviještenosti.

 

Navedenim se pravilima želi utjecati na smanjenje uporabe plastike koja čini 85 % morskog otpada​. Plastika dospijeva ljudima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznato kakav učinak na zdravlje ima mikroplastika u zraku, vodi i hrani. Rješavanje problema plastike nije fakultativno, a može donijeti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje radnih mjesta, naglasila je Europska komisija u vlastitom priopćenju za tisak.

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload