Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

Studijski posjet predstavnika i članova LAGUR-a „Istarska batana“ GALP-u „Costa da Morte“ u Španjolskoj

20.12.2017

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) „Istarska batana“ okupila je 16 predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora sa vlastitog područja djelovanja, te u suradnji sa španjolskim GALP-om „Costa da Morte“, organizirala studijsko putovanje tijekom kojeg su predstavljeni neki od najboljih europskih projektnih primjera dobre prakse. Studijsko putovanje održalo se od 13. do 17. prosinca 2017.g. na području španjolske regije Galicija u kojoj GALP „Costa da Morte“ djeluje.

 

LAGUR „Istarska batana“ lokalna je akcijska grupa u ribarstvu sa sjedištem u Medulinu, čiji je predsjednik načelnik Općine Medulin Goran Buić, a obuhvaća područje Općine Medulin (gdje je i sjedište LAGUR-a), Grada Rovinja - Rovigno, Grada Vodnjana - Dignano, Općine Bale - Valle, Barban, Fažana - Fasana, Kanfanar, Ližnjan - Lisignano, Marčana i Svetvinčenat.

 

LAGUR „Istarska batana“ je za svoje članove organizirala studijsko putovanje sa ciljem poticanja međusobne suradnje i razvoja kvalitetnih projektnih ideja morske i ribarske tematike koji će u periodu 2018 - 2020 moći biti financirani u sklopu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a „Istarska batana“. U sklopu studijskog putovanja osmišljen je intenzivan trodnevni studijski program.

 

Prvi dan studijskog programa započeo je svečanom dobrodošlicom načelnika Općine Muxia u Gradskoj Vijećnici nakon čega je domaćin GALP „Costa da Morte“ predstavio je uspješne projekte vlastitih korisnika u području turizma i ugostiteljstva na području Općine Muxia. Tim su povodom predstavnici i članovi LAGUR-a „Istarska batana“ imali priliku posjetiti projekte diverzifikacije lokalnih ribara koji su sredstva vlastitog GALP-a iskoristili za pokretanje turističkih poslovnih projekata: hotela A de Lolo, hostela Bella Muxia te hostela Arribada. Također, članovi i predstavnici imali su priliku posjetiti i kušati jela lokalnog restorana A casa do peixe za čije su pokretanje vlasnici također koristili sredstva GALP-a „Costa da Morte“.

 

Drugi dan studijskog programa, predstavnici i članovi posjetili su Općinu Camariñas koja je kao primjer industrijskog turizma izdvojila najveću regionalnu tvornicu konzerviranja ribe i morskih plodova Cerdeimar u sklopu koje je sredstvima GALP-a „Costa da Morte“ financirano opremanje tvorničkog muzeja i kušaonice. Nakon posjeta muzeju i samoj tvornici, predstavnici i članovi posjetili su svjetionik na rtu Cabo Vilán u čijim je prostorima održan prijem od strane predstavnika Općine Camariñas. Zamjenica načelnika Općine Camariñas je zajedno sa suradnicima predstavila ukupno 3 općinska projekta financirana sredstvima GALP-a „Costa da Morte“. Tim su povodom predstavnici i članovi imali priliku saznati više o projektu Camariñas Ó Mar todo koji je, zasnovan na suradnji javnog, privatnog i lokalnog sektora, uspio valorizirati tradiciju područja i ponuditi zaokruženu turističku priču svojim posjetiteljima. Također, članovi i predstavnici posjetili su rekreacijsko područje Ariño čije su uređenje sredstvima GALP-a „Costa da Morte“ pokrenule članice lokalnog udruženja školjkaša. Kao posljednji projekt, Općina Camariñas predstavila je pokretanje muzeja MAN u gradu Camelle posvećenog njemačkom umjetniku Manfredu Gnädingeru koji je većinu svog života proveo upravo na njihovoj obali. Ovog ekstravagantnog umjetnika, čiji je većinski umjetnički opus izrađen od obalnog kamenja i predmeta koje je izbacilo more, lokalni stanovnici smatraju najvećim turističkim promotorom njihova grada diljem svijeta te ga popularno nazivaju Man de Camelle.

 

Posljednji dan studijskog programa, predstavnici i članovi posjetili su grad Corme i Općinu Malpica u kojima su predstavljeni projekti lokalnih ribarskih udruženja koja su svoje prihode diverzificirali kroz projekte pletenja ribarskih mreža i izrade rukotvorina od recikliranih nusproizvoda ribarstva. U Općini Malpica, predstavnike i članove je uz toplu dobrodošlicu dočekala zamjenica načelnika. Za sam kraj studijskog programa, članovi i posjetitelji posjetili su ribarsko mjesto Caión u kojem je ukratko predstavljen općinski projekt Mar de Caión u sklopu kojeg je opremljen muzej posvećen ribarstvu. U muzeju su predstavnici i članovi dočekani od strane predsjednika GALP-a „Costa da Morte“ koji im je predstavio bogatu ribarsku tradiciju područja te uz prigodnu razmjenu darova zaželio uspješnu provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a „Istarska batana“.

 

Uz intenzivan trodnevni studijski program, predstavnici i članovi LAGUR-a „Istarska batana“ imali su priliku posjetiti i glavni grad regije Galicija, Santiago de Compostela koji je globalno poznat po hodočašću Camino de Santiago.

 

Organizatorice studijskog putovanja i predstavnice LAGUR-a „Istarska batana“ u Španjolskoj bile su voditeljica Katia Ereš i stručna suradnica Andrea Praznik dok je službeni zamjenik predsjednika Gorana Buića bio je član Upravnog odbora LAGUR-a „Istarska batana“ Enco Crnobori.

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload