Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

Od mora do stola 2017.

01.12.2017

 

U subotu, 7.10.2017. godine na medulinskoj rivi održalo se drugo izdanje manifestacije „Od mora do stola“ u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana. Program je započeo svečanim otvaranjem manifestacije u 12:00 sati nastupom djevojčica iz Plesnog studija „Pirueta Medulin“ pod vodstvom Paole Šimunović, koje su se predstavile koreografijom „Moderan balun“ nakon čega je govorom dobrodošlice predsjednik LAGUR-a Istarska batana i općinski načelnik, g. Goran Buić pozdravio sve okupljene, predstavio ugostitelje te izrazio zadovoljstvo ponavljanjem manifestacije i nastavkom suradnje lokalnih ribara i ugostitelja s područja južne Istre.

 

Naime,  projekt „Od mora do stola“ nastao je prošle godine kao pilot projekt kojim je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana nastojala djelovati kao posrednik u kreiranju kratkih lanaca opskrbe na ciljanom području djelovanja LAGUR-a, koji će biti prilagođen lokalnim ribljim proizvodima, uz naglasak na povezivanje i umrežavanje prvenstveno ribara i ugostitelja te kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda s područja LAGUR-a, a sve sa svrhom promicanja lokalnih ribarskih proizvoda i konzumacije istih, širenje ribarske djelatnosti te, u konačnici, stvaranje boljih i kvalitetnijih veza između ribara i krajnjih kupaca. Namjera je kreirati kratke lance opskrbe čija je prednost upravo mogućnost kontakta ribara i kupaca- ugostitelja, koji ima mogućnost stvoriti, odnosno razviti specifičan i dugoročno održiv odnos u sklopu kojega ribari dobivaju mogućnosti davanja informacija o izvornosti proizvoda kojeg prodaju. S druge strane, kupac može upoznati sektor ribarstva te načine ulova ribe koji se primjenjuju.

 

Dugoročni cilj projekta je skrenuti pozornost lokalnom stanovništvu na ribarske proizvode lokalnih ribara s područja LAGUR-a Istarska batana te im ukazati na prisutnost i dostupnost kvalitetnih ribljih proizvoda i njihovu vrijednost kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda i brendiranje ugostitelja s područja južne Istre koji na svojim menijima nude svježu lokalnu ribu iz ulova.

 

U skladu s očekivanjima organizatora ovogodišnja manifestacija 'Od mora do stola' polučila je značajno veći uspjeh no prošlogodišnja čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine donirali dio svojih ulova. Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 1.000 porcija svježe ribe koje su pridonijele ukupno sakupljenom iznosu od preko 40.000,00 kn za uređenje dječjeg igrališta u Medulinu prilagođenog djeci s posebnim potrebama. Naime, čitava je manifestacija, organizacijski spojena sa Obiteljskim danom Općine Medulin, bila humanitarnog karaktera te su posjetitelji tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće.

 

Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos još dali i biolog Neven Iveša te Istra Inspirit koji su svojim iznimno karizmatičnim pristupom okupili najmlađi dio posjetitelja te održali zabavno-edukativno predstavljanje živih morskih organizama.

Nakon svečane podjele priznanja ugostiteljima i ribarima koji su sudjelovali na manifestaciji, u 21:00 sat nastupila je Klapa Rišpet koja je posjetitelje oduševila gotovo trosatnim nastupom bez predaha.

 

U konačnici, od posebne je važnosti poimence izdvojiti sve sudionike bez kojih manifestacija 'Od mora do stola' ne bi bila moguća.

 

Veliko hvala ugostiteljima - Hook&Cook Medulin, Candis-2 iz Medulina, Etien iz Medulina, Velanera iz Šišana, Financa iz Medulina, La Perla iz Rovinja, Lanterna iz Pješćane uvale te Kum iz Krnice, te ribarima - Siniši Milutinoviću, Siniši Pavloviću, Igoru Đokiću, Josipu Urtiu, Mauru Venieru, Sandru Quarantottu, Danijelu Despotoviću, Rikardu Šuranu, Danilu Fedelu, Antonu Kostešiću i Marijanu Goldinu.

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload