Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

Malin in Medulin Fest - Taste the Tradition

01.12.2017

Nakon uspješne ljetne sezone tijekom koje je festival održavan svake srijede u mjesecu kolovozu, 9. i 10.10.2017. održan je zadnji ovogodišnji Malin in Medulin Fest- Taste the Tradition. Dvodnevna manifestacija posvećena oživljavanju ribarske tradicije i povećanju svijesti o važnosti mora i njegovog očuvanja održala se na novoobnovljenoj medulinskoj rivi pored Malina. Ovoga puta u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ‘Istarska batana’ uz potporu općine Medulin, festival je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali prilike uživati u bogatom gastro – edukativno – zabavnom programu.

 

Prvi dan manifestacije, ponedjeljak 9.10.2017., bio je posvećen djeci predškolske i školske dobi koja su nakon odlično osmišljene predstave u izvedbi Istra Inspirit-a imala prilike pobliže upoznati i žive morske organizme uz biologa Nevena Ivešu. Osim zanimljivosti o morskim mačkama, ražama, škarpinama i njihovim jajima, djeca su imala prilike čuti i važne informacije o očuvanju mora te se okušati u vezivanju ribarskih čvorova uz graditelja brodova Marina Kuzmanića. Nakon upoznavanja sa morskim organizmima, djeca su zajedno sa svojim roditeljima i biologom Nevenom Ivešom pustila sve ribe natrag u svoje stanište – more. Unatoč prohladnim večernjim satima djeca su i nakon zanimljivog morskog programa ostala kod Malina i izrađivala umjetničke slike pod vodstvom udruge MedulinArt. Program je trajao do 20:00 sati i razveselio prije svega one najmlađe, ali i njihove pratnje.

 

U utorak 10.10.2017. održao se drugi dan manifestacije ‘Malin in Medulin Fest’ sa početkom u 18.00 sati. Kako je ova večer bila kulinarske tematike, program je započeo gastro sučeljavanjem tradicionalne i moderne kuhinje u izvedbi g. Damira Draguna iz restorana Candis-2, Davida Skoka iz restorana Batelina te Hook and Cook Medulin. Glavna namirnica sučeljavanja bila je škombra, a posjetitelji su ju mogli probati u varijanti s roštilja, mariniranu i kuhanu te u sklopu fishburgera. Unatoč pokušajima određivanja ‘pobjednika’, posjetitelji nisu mogli odlučiti koje im se jelo više svidjelo te možemo zaključiti kako kvaliteta jela ne ovisi o starosti recepta već o vještini kuhara i načinu pripreme. Kako bi gastro sučeljavanje bilo još zanimljivije pobrinula se ekipa iz Istra Inspirit-a koja je ponajviše oduševljavala najmlađe posjetitelje koji su sa divljenjem i strahopoštovanjem promatrali diva na štulama. Kako je sunce odlazilo, u sumrak je lokacija ispred Malina sama po sebi postala savršena bina za poznati istarski duo – Irenu i Maura Giorgi koji su prisutne oduševili inspirativnim odabirom pjesmama i jednakom takvom izvedbom. Nakon Irene i Maura, binu je preuzela grupa Sakramenski iz Medulina čiji najmlađi članovi još idu u školu. Unatoč mladosti, posjetitelje su oduševili glazbom i vokalom te na najbolji mogući način zaključili zadnju večer druženja ispred našeg Malina.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Izdvojene novosti

Održana manifestacija "Od mora do stola", 28. rujna 2019. godine

02.10.2019

1/10
Please reload

Zadnje novosti
Please reload

Arhiva
Please reload