Izrada ove stranice sufinacirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

This web page has been co-financed by the European Union from European Maritime and Fisheries Fund

LAGUR Istarska batana

Centar 214, 52203 Medulin

Tel: +385 52 606 037

Mob: +385 91 621 50 63

e-mail: lagur.istarska.batana@gmail.com

Facebook: LAGUR/FLAG Istarska batana

ROVINJ

Rovinj je prelijep gradić na zapadnoj obali Istre, duge, bogate i burne povijesti. Šire područje grada nastanjeno je još od prapovijesti, a najdublji trag u arhitekturi i urbanom životu grada ostavilo je razdoblje mletačke vlasti. Stari dio grada, najčudesniji je i najinteresantniji dio Rovinja, leži na poluotoku – od 1963.g. zaštićena povijesna cjelina.

Vizurom Rovinja dominira crkva Sv. Eufemije, barokna građevina venecijanskog tipa s početka X. stoljeća, koja je sredinom XVIII. stoljeća rekonstruirana i poprimila današnji izgled. U njoj se čuva sarkofag s tijelom mučenice Sv. Eufemije, koja je postala zaštitnicom grada.

 

Od sedam gradskih vratiju troja su sačuvala svoj prvotni oblik: Vrata Sv. Benedikta (danas Vrata na obali), Vrata pod zidom, s natpisom iz 1590.g. i Vrata Sv. Križa, s gradskim grbom, dok su Vrata stare ribarnice, danas Balbijev luk doživjela određene izmjene.

Starogradsku jezgru Rovinja krase brojni romaničko-gotički, renesansni, barokni i neoklasicistički prozori, balkoni, baladure, altane, portali, skalinade i zavojite ulice koji stvaraju jedinstveni ugođaj. Ulica Grisija najprepoznatljiviji je dio starogradske jezgre; ulica je slikovito popločena i krivudava, razigrana svjetlucavim slapom kamenitih stuba u kojoj se od 1967. godine priređuje najveća likovna priredba pod otvorenim nebom “Grisia“.

 

Od prirodnih znamenitosti koje krase Rovinj, mogu se navesti; Park šuma Zlatni Rt - nastala u razdoblju od 1890. do 1910. kada je Grof Georg Huetteroth uredio agrikulturni krajolik u park slobodnog krajobraznog stila unoseći mnoge egzote četinjača - cilj uređenja šume bio je stvaranje klimatsko kupališnog centra Cap Aureo “Sunčane obale Istre”, koji je trebao postati ekskluzivno ljetovalište, posebni ornitološki rezervat Palud-Palù – zaštićeno močvarno područje na kojem se mogu promatrati rijetke vrste ptica (pogotovo u periodu seobe), Kamenolom Monfiorenzo (Kamenolom fantazija) - svojevrsni zaštićeni geološki spomenik prirode svjetskog značaja iz kojeg je vidljiv genetski razvoj istarske obale ali i postojanje okamenjenih livada sačinjenih od modro-zelenih algi koje su bile nanašane tijekom 130 milijuna godina na kopno snagom morskih struja, te zaštićeni značajni krajobraz „Rovinjski otoci i priobalno područje“ - Rovinjski arhipelag broji 14 otoka i 6 hridi.

 

Rovinj je bratimljen sa gradovima Adria i Camaiore u Italiji te Leonbergom u Njemačkoj, dok je sa gradom Pesarom u Italiji, do kojega se već više od tri desetljeća svakog proljeća održava jedriličarska regata, potpisana je povelja o bratimljenju luka.

U proljeće 2016. godine Rovinj je postao članom Europske udruge bratimljenih gradova – The Douzelage, kao jedini predstavnik Europske Unije.