O Programu

Pilot projektom „Od mora do stola“ LAGUR Istarska batana nastoji djelovati kao posrednik u kreiranju kratkih lanaca opskrbe na ciljanom području djelovanja LAGUR-a; gradovima Rovinju i Vodnjanu, te općinama Bale, Barban, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, koji će biti prilagođen lokalnim ribljim proizvodima, uz naglasak na povezivanje i umrežavanje prvenstveno ribara i ugostitelja te kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda s područja LAGUR-a, a sve sa svrhom promicanja lokalnih ribarskih proizvoda i konzumacije istih, širenje ribarske djelatnosti te, u konačnici, stvaranje boljih i kvalitetnijih veza između ribara i krajnjih kupaca.
Namjera je kreirati kratke lance opskrbe čija je prednost upravo mogućnost kontakta ribara i kupacaugostitelja, koji ima mogućnost stvoriti, odnosno razviti specifičan i dugoročno održiv odnos u sklopu kojega ribari dobivaju mogućnosti davanja informacija o izvornosti proizvoda kojeg prodaju. S druge strane, kupac može upoznati sektor ribarstva te načine ulova ribe koji se primjenjuju.
Dugoročni cilj projekta je skrenuti pozornost lokalnom stanovništvu na ribarske proizvode lokalnih ribara s područja LAGUR-a Istarska batana te im ukazati na prisutnost i dostupnost kvalitetnih ribljih proizvoda i njihovu vrijednost.
Pilot projektom nastojalo se potaknuti ribare i ugostitelje na međusobno umrežavanje na obostranu korist, a promocijom ugostiteljskih objekata koji su sudjelovali u provedbi projekta željela se povećati konzumacija sezonskih lokalnih proizvoda ribarstva među stanovnicima i posjetiteljima lokalne inicijative.

 

The FLAG "Istrian Batana" has created the pilot project "From the sea onto a table" with the aim to act as an intermediary in establishing a short supply chain on the target FLAG territory; the cities of Rovinj and Vodnjan, and the municipalities of Bale, Barban, Fazana, Kanfanar, Liznjan, Marcana, Medulin and Svetvincenat, which shall be made to suit local fisheries products, centred on connecting and networking, especially between the fishermen and the restaurant owners, and establishing an official quality sign for FLAG area fisheries products. All of the above mentioned activities should aim at promoting local fishery products and their consumption, helping the growth of fishing entrepreneurship and eventually creating stronger and durable connections between the fishermen and the final consumers.
The intention is to create short supply chains that ensure close bonds between the fishermen and the consumers (restaurants) by establishing and developing a special long-term sustainable relationship through which the fishermen would have the opportunity to provide the information regarding the authenticity of the supplied product. On the other hand, the consumer would have the opportunity to get to know the fisheries sector and the fishing methods used.
The long term objective is to raise the awareness of local population and tourists on fishery products from the FLAG "Istrian Batana" territory and show them the abundance and availability of high quality fish products as well as their value.
The pilot project has the intention to foster both the fishermen and the restaurant owners to create a network for mutual benefit, while the promotion of the restaurants participating in the project is aimed at increasing the consumption of the local fishery products among the local population and the visitors of the initiative.

Aktivnosti

2016
2017
2018
2019
2020

Provedba pilot projekta „Od mora do stola“ započela je istraživanjem tržišta u sklopu kojega su provedene analize tri fokus grupe: potrošači, ugostitelji i ribari s područja djelovanja FLAG-a Istarska batana. Po završetku istraživanja tržišta, pristupilo se organizaciji okruglih stolova na temu "Suradnja ribarskog i ugostiteljskog sektora" sa ciljanim skupinama koje je projekt obuhvatio: ribarima i ugostiteljima. Cilj održavanja okruglih stolova bila je identifikacija potreba i želja ugostitelja i ribara koji djeluju na području lokalne inicijative te identifikacija potencijalnih problema koji se mogu javiti prilikom umrežavanja sa svrhom njihovog pravovremenog otklanjanja.

Okupljanje i umrežavanje ribara i ugostitelja te informiranje putem provedenih okruglih stolova doprinijelo je razvoju komunikacije i stvaranju dugoročno održivog odnosa između jedne i druge skupine. Ostvaren je prvi preduvjet uspješne suradnje i budućih aktivnosti, a to je detektiranje zajedničkih problema s kojima se ribari i ugostitelji susreću prilikom njihove suradnje, te su predloženi potencijalni prijedlozi za rješavanje istih. Zaključilo se kako su posebni napori neophodni u području edukacije potrošača o vrstama lokalne ribe i ribljih jela, što je preduvjet za povećanje potražnje za lokalnom ribom. Također, istaknuta je potreba za valorizacijom lokalne ribe te stvaranjem prepoznatljivog brenda koji će ribarima pružati kvalitetan kanal prodaje, istovremeno pružajući ugostiteljima garanciju kvalitete proizvoda.

Uz istraživanje tržišta i okrugle stolove, FLAG Istarska batana proveo je dodatne aktivnosti medijske promocije projekta i sudionika te se u konačnici, 5. studenog 2016.g. na medulinskoj rivi kod Malina održala prva manifestacija „Od mora do stola“. Uz bogati glazbeni i zabavni program, posjetitelji manifestacije besplatno su mogli kušati jela od lokalne svježe ribe koja su pripremali djelatnici restorana Mižerija, Candis-2, Sopravento, Etien, Konoba Galiola, Konoba Feral i Stara konoba.

Manifestacija je od prve godine humanitarnog karaktera te je 2016.g. od donacija prikupljeno ukupno 33.000,00 kn

U subotu, 7.10.2017. godine na medulinskoj rivi se održalo drugo izdanje manifestacije „Od mora do stola“.

U skladu s očekivanjima organizatora manifestacija je polučila značajan uspjeh čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine donirali dio svojih ulova. Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 1.000 porcija svježe ribe koje su pridonijele ukupno sakupljenom iznosu od preko 40.000 kn za uređenje dječjeg igrališta u Medulinu prilagođenog djeci s posebnim potrebama. Naime, čitava je manifestacija, organizacijski spojena sa Obiteljskim danom Općine Medulin, bila humanitarnog karaktera te su posjetitelji tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće.

Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos još dali i biolog Neven Iveša te udruga Istra Inspirit koji su svojim iznimno karizmatičnim pristupom okupili najmlađi dio posjetitelja te održali zabavno-edukativno predstavljanje živih morskih organizama.

Nakon svečane podjele priznanja ugostiteljima i ribarima koji su sudjelovali na manifestaciji, u 21:00 sat nastupila je Klapa Rišpet koja je posjetitelje oduševila gotovo trosatnim nastupom bez predaha.

U pripremi i provedbi manifestacije sudjelovali su ugostitelji Hook&Cook Medulin, Candis-2 iz Medulina, Etien iz Medulina, Velanera iz Šišana, Financa iz Medulina, La Perla iz Rovinja, Lanterna iz Pješćane uvale te Kum iz Krnice, te ribari - Siniša Milutinović, Siniša Pavlović, Igor Đokić, Josip Urti, Mauro Venier, Sandro Quarantotto, Danijel Despotović, Rikardo Šuran, Danilo Fedel, Anton Kostešić i Marijan Goldin.

Tijekom 2018.g. FLAG Istarska batana proveo je sljedeće aktivnosti:

  • U utorak 27.2.2018.g. održan je prvi okrugli stol pod nazivom "Izazovi nabave svježe lokalne ribe za ugostiteljstvo" koji je okupio dio ugostitelja sa dosadašnjih izdanja manifestacije "Od mora do stola". Kao temeljni izazovi istaknuti su: 

    • Komplicirana zakonodavna procedura prijave kupljene ribe putem Registra za prvokupce   

    • Mala količina dostupne ribe tijekom sezone  

  • Izrađena je kuharica „Od mora do stola“ koja je okupila recepte lokalnih ugostitelja s područja svih 10 jedinica lokalne samouprave FLAG-područja. U kuharici su sadržani opisi i fotografije svake jedinice lokalne samouprave te recepti i fotografije jela od lokalnih morskih namirnica. Kuharica je izrađena na 3 jezika (Hrvatski, Engleski i Talijanski) kako bi bila dostupna lokalnom stanovništvu, ali i posjetiteljima područja.

  • Kuharica „od mora do stola“ svečano je predstavljena na brodu „Turist“ g. Siniše Milutinovića, člana FLAG-a Istarska batana. Nazočni predstavnici jedinica lokalnih samouprava,  članovi LAGUR-a Istarska batana, predstavnici FLAG-ova iz Hrvatske, predstavnici španjolskog FLAG-a (GALP-a) Costa da Morte, turističkih zajednica, medija, ugostiteljskih objekata, ribara i mnogi drugi imali su čast prisustvovati netradicionalnom predstavljanju kuharice isplovljavanjem s medulinske rive i kratkim izletom po medulinskom arhipelagu.

  • U subotu, 6. listopada 2018. godine na medulinskoj rivi kraj Malina održalo se treće izdanje manifestacije „Od mora do stola“. Program je započeo svečanim otvaranjem manifestacije u 12:00 sati od strane voditeljice programa, Jelene Vitasović, te govorom dobrodošlice predsjednika LAGUR-a Istarska batana i općinskog načelnika, g. Gorana Buića koji je pozdravio sve okupljene, predstavio ugostitelje te izrazio zadovoljstvo ponavljanjem manifestacije i nastavkom suradnje lokalnih ribara i ugostitelja s područja južne Istre. Također, prisutnima se obratio i g. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije koji je istaknuo važnost ribarstva i održavanja ovakvih manifestacija za južnu Istru. U skladu s očekivanjima organizatora ovogodišnja manifestacija „Od mora do stola“ polučila je značajno veći uspjeh no prošlogodišnja čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine donirali dio svojih ulova. Ove godine prisustvovalo je trinaest ugostiteljskih objekata iz općina Medulin, Ližnjan, Fažane i Marčane te grada Rovinja. Kao i svake godine, i ove je manifestacija „Od mora do stola“ održana usporedno sa Obiteljskim danom Općine Medulin, te su obje bile humanitarnog karaktera, a posjetitelji su tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće. Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 2.000 porcija svježe ribe koje su pridonijele ukupno sakupljenom iznosu od 33.643,33 kn za uređenje dječjeg igrališta u Medulinu prilagođenog djeci s posebnim potrebama. Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos dali i biolog Neven Iveša kroz zabavno – edukativnu radionicu za najmlađe '“Upoznajmo more“ te g. Robert Cukon koji je, uz animaciju Istra Inspirita, u sklopu projekta kojeg je LAGUR provodio ove godine, s početkom u 16:30 sati predstavio novoobnovljenu tradicionalnu brodicu GUC, „Svitlo plavi brod, crni brek”. Nakon svečane podjele priznanja ugostiteljima, ribarima i OPG-ovima koji su sudjelovali na manifestaciji, u 21:30 sati nastupio je Tomislav Bralić i klapa Intrade koja je posjetitelje oduševila trosatnim nastupom bez predaha Na manifestaciji su sudjelovali ugostitelji: Hook&Cook Medulin, Candis-2 iz Medulina, Etien iz Medulina, Velanera iz Šišana, Financa iz Medulina, La Perla iz Rovinja, Lanterna iz Pješčane uvale, Spacio Matika iz Rovinja, Stara konoba iz Fažane, konoba Feral iz Fažane, restoran Plavi iz fažane, konoba Amfora iz Fažane te Kum iz Krnice, te ribari Siniša Milutinović, Siniša Pavlović, Igor Đokić, Josip Urti, Mauro Venier, Sandro Quarantotto, Danijel Despotović, Rikardu Šuranu, Danilu Fedelu, Antonu Kostešiću, Aleksandru Ristovskom, Sandri Piljan Lorencin i Marijanu Goldinu, trgovačkom društvu Agroprodukt, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Zohil iz Pomera, OPG Damir Janušić iz Rovinja, te OPG Birgit Boljun iz Ližnjana.

U subotu, 28. rujna 2019. godine na medulinskoj rivi kraj Malina održalo se četvrto izdanje manifestacije „Od mora do stola“ u organizaciji LAGUR-a Istarska batana. Program je započeo svečanim otvaranjem manifestacije u 14:00 sati od strane voditelja programa, Marka Percana, te govorom dobrodošlice predsjednika LAGUR-a Istarska batana i općinskog Načelnika, g. Gorana Buića koji je pozdravio djelatnike LAGUR-a Istarska batana i sve okupljene te izrazio zadovoljstvo ponavljanjem manifestacije i nastavkom suradnje lokalnih ribara i ugostitelja s područja južne Istre. Također, prisutnima se obratio i g. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije koji je istaknuo važnost ribarstva i održavanja ovakvih manifestacija za južnu Istru, ali i izniman trud LAGUR-a Istarska batana u izvršavanju primarne djelatnosti, objave natječaja.

U skladu s očekivanjima organizatora ovogodišnja manifestacija 'Od mora do stola' polučila je značajno veći uspjeh no prošlogodišnja čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine zaslužni za ulov svježe ribe. Ove godine prisustvovalo je dvanaest ugostiteljskih objekata iz općina Medulin, Ližnjan, Fažane, Barbana i Marčane te grada Rovinja.

Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 2.400 porcija svježe ribe koje će pridonijeti ukupno sakupljenom iznosu koji se ove godine skuplja Udruzi cerebralne paralize Istarske županije za organizaciju i provedbu 5-dnevnog „Zimskog kampa za osobe s cerebralnom paralizom Rojc 2019.“ Naime, čitava je manifestacija humanitarnog karaktera te su posjetitelji tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće. Humanitarna akcija traje do 28. listopada 2019.g., te i dalje pozivamo na solidarnost, uz slogan ovogodišnje manifestacije „More uzme, more vrati, nama sitno, a drugom puno znači.“ Naziv banke i broj računa za humanitarnu akciju su Privredna banka Zagreb d.d., HR 1423400091511031348.

Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos dali i biolog Neven Iveša kroz zabavno – edukativnu radionicu za najmlađe ''Upoznajmo more'' te udruga Birikina iz Pule uz animaciju „Morski laboratorij“. U 17 sati provedena je utrka tradicionalnih brodova pod nazivom „Veslom do briškule“ u organizaciji novoosnovane udruge Naši brodi iz Medulina. U 21 sat nastupila je klapa Medulin (Škerac), te nakon njihovog nastupa u 21:30 sati započinje nastup Mladena Grdovića koji je oduševio posjetitelje dvosatnim nastupom bez predaha.

Na manifestaciji su sudjelovali ugostitelji: Hook&Cook Medulin, Candis-2 iz Medulina, Etien iz Medulina, Financa iz Medulina, Tramontana iz Medulina, Mižerija iz Medulina, La Perla iz Rovinja, Lanterna iz Pješčane uvale, Spacio Matika iz Rovinja, Stara konoba iz Fažane, Osteria Moderna Vorichi iz Orihi te Kum iz Krnice, ribari - Siniša Milutinovića, Siniša Pavlović, Igor Đokić, Alen Jukopila, Mario Lovrinov, Davor Škorić, Josip Urti, Mauro Venier, Sandro Quarantotto, Rikardo Šuran, Danilo Fedel, Aleksandar Ristovski, te Agroprodukt d.o.o.

Ugostitelji

Restoran Tramontana
Konoba Feral
Restoran Candis-2
Bistro - pizzeria Financa
Konoba Amfora
Bistro-pizzeria Kum
Restoran Etien
Restoran Lanterna
Stara konoba
Osteria Moderna Vorichi
Restoran La Perla
Spacio Matika
Hook & Cook

Ribari

Siniša Milutinović – MEDULIN EXCURSIONS, obrt za prijevoz putnika i morski ribolov, vl. Siniša Milutinović

Siniša Pavlović – "LEVAN" Obrt za morski ribolov i knjigovodstveni servis, vl. Ada Čadro

Igor Đokić -  Vižula d.o.o.

Alen Jukopila - UGOR - 2, Obrt za morski ribolov, vl. Alen Jukopila

Mario Lovrinov - MARIBU d.o.o.

Davor Škorić - "DAVOR ŠKORIĆ" Obrt za morski ribolov, vl. Davor Škorić

Josip Urti - "RUŽA", obrt za ugostiteljstvo i ribarstvo, vl. Josip Urti 

Mauro Venier – Gaia d.o.o.

Sandro Quarantotto – QUARANTOTTO, obrt za proizvodnju i usluge, vl. Sandro Quarantotto

Rikardo Šuran -  "BENĐO" Obrt za morski ribolov Fažana, Vodnjanska cesta 32, vl. Rikardo Šuran

Danilo Fedel - obrt za morski ribolov, prijevoz putnika i ugostiteljske usluge na plovnim objektima "pic", vl. Danilo Fedel

Aleksandar Ristovski -R. I. S. T. - TOURS d. o. o.

Danijel Despotović - Obrt za morski ribolov „Nemo“

Anton Kostešić - Obrt za morski ribolov, vl. Anton Kostešić

Sandra Piljan Lorencin - Obrt za morski ribolov i trgovinu "jastog" vl. Sandra Piljan Lorencin

Marijan Goldin - GOLDFISH, Obrt za ribarstvo, vl. Marijan Goldin